Categorieën

Waarom onkruid geen onkruid mag zijn

Hoe belangrijk bijen zijn voor de productie van menselijk voedsel, deze kennis is midden in de samenleving gekomen. De vlijtige insecten worden beschermd tot het stuifmeel van hun pootjes valt.

Niet echt. Veel maatregelen, zoals bijvriendelijke planten voor de tuin of het balkon, komen alleen de honingbijen ten goede. Maar ze worden niet met uitsterven bedreigd omdat ze als landbouwdieren worden gehouden en gefokt.

Wesp op wede
Een wesp rustend in de bloeiwijze van wede.

Wespen en kevers zijn ook bestuivende insecten.

Ik zie deze maatregelen als een juist en belangrijk begin. Maar we mogen niet vergeten dat er nog veel meer insecten zijn die voedsel en een habitat nodig hebben. Wat ze niet meer vinden in onze vaak lege en designgerichte tuinen.

We verspillen water en minerale meststoffen aan flox*, groene gazons en andere sierplanten die buiten hun geboortestreek ecologisch waardeloos zijn. Insecten die hier leven kunnen zich niet met deze planten voeden. Toch verwachten we dat de kleine kruipers in het voorjaar onze fruitbomen en groenteplanten bestuiven.

Wilde bij op witlof
Een wilde bij bestuift de bloem van een cichorei.

In deze dode tuinen vinden bijen, hommels, kevers, vliegen en vlinders alleen in het voorjaar voedsel, als ze al voedsel vinden. Hun levensduur duurt echter langer dan van april tot juni. Ook hun larven moeten eten en zich verstoppen of overwinteren.

Als u zoete kersen en knapperige appels wilt oogsten, moet u deze insecten een habitat en voedsel bieden. Het hele jaar door.

Dit is waar het vervelende onkruid om de hoek komt kijken. Het zijn de voedselplanten van deze dieren, waarvan sommige zich specialiseren in slechts één soort plant en niet kunnen overleven zonder.

Wilde vaste planten zijn aangepast aan ons klimaat en vragen weinig verzorging. Bovendien bloeien sommige ervan in de winter, wat goed is voor wilde bijen, die al vliegen bij lage temperaturen van 2 tot 5 °C.

Zwavelgele bloemenkever op wilde peen
De zwavelgele bloemenkever (Cteniopus flavus) voedt zich met stuifmeel, hij komt voor op schermbloemigen, hier op een wilde peen.

Moed voor een gedeeltelijk onkruidvriendelijke tuin.

Veel tuiniers vinden het moeilijk om een beetje rommeligheid in de tuin te accepteren. Dat wil zeggen, dat planten hun eigen plek kiezen of zich daar vanzelf vestigen. Zij beschouwen hun tuinen als vitrines waar alles zijn plaats moet hebben.

Ik heb een tip voor hen: laat slechts een paar vierkante meter verwilderen; zelfs kleine onkruidhoekjes worden gemakkelijk geaccepteerd door insecten en andere dieren.

Overigens biedt onkruidvriendelijk tuinieren niet alleen voordelen voor de dierlijke bewoners van de tuin. In plaats van wieden en verticuteren kun je er je tijd comfortabel doorbrengen met lekker eten of een glas wijn.

* Ik heb niets tegen flox, die groeit ook in mijn tuin. Tussen paardenbloemen, witte klaver, wilde rucola

copulerende lieveheersbeestjes op de bloemknoppen van de salie
Paar copulerende lieveheersbeestjes op de bloemknoppen van de veldsalie.
Categorieën

Europees konijn

Het Europees konijn (Oryctolagus cuniculus) is niet alleen de wilde vorm van het tamme konijn, het wordt ook vaak aangetroffen in stedelijke gebieden. Bijvoorbeeld in parken en tuinen. Omdat hij diepe holen met lange tunnels graaft, is hij niet overal geliefd. Bovendien kan hij zich massaal voortplanten, vooral als hij gevoed wordt.

Maar de natuur heeft grenzen gesteld aan deze massale voortplanting. In de vorm van myxomatose.

Konijn met myxomatose
Konijn met myxomatose.

Nadat het in 2020 en 2021 bijna onmogelijk was om in mijn buurt niet over een konijn te struikelen, was in 2022 minder dan de helft* van de dieren levend te zien. Maar in plaats daarvan waren er veel dode exemplaren en enkele zichtbaar zieke exemplaren.

Zieke konijn
Ziek konijn tussen grote brandnetel (Urtica dioica, links) en kalkraket (Calepina irregularis, rechts).

Zolang je geen belangstelling voor ze toont, zijn wilde stadskonijnen niet schuw en worden ze niet gestoord door voorbijlopende mensen. Dit gedrag verandert wanneer zij zich geobserveerd voelen.

Trouwens, konijnen zijn geen familie van knaagdieren. De beste tijd om ze te observeren is in de vroege ochtenduren. In de zomer tussen 4.00 en 6.00 uur.

Konijn met gezwollen ogen
Als zijn ogen zo gezwollen zijn, zijn de overlevingskansen voor het zieke konijn gering. Het hier getoonde dier was apathisch.

* De daling die ik heb waargenomen kan andere oorzaken hebben, zoals controlemaatregelen.

Categorieën
Kevers, Wantsen & Kakkerlakken | Insecten

Vuurwants

Pyrrhocoris apterus

De vuurwants (Pyrrhocoris apterus) kondigt de komst van de lente aan. Het klinkt afgezaagd, maar het is waar. Hij laat zich zien met de eerste verwarmende zonnestralen en is al in januari te zien.

zonnebadend Vuurwantsen
Zonnebadende vuurwantsen in februari.

Pyrrhocoris apterus is waarschijnlijk een van de meest voorkomende Midden-Europese wantsen. Hij bewoont tuinen, parken, begraafplaatsen, dijken, dammen en kan ook in bermen worden gezien.

Zijn voorkeur gaat uit naar planten uit de familie van de zwammen, de vuurwants voedt zich met het sap van planten, zuigend aan hun scheuten. Daarom is het niet echt populair bij sommige tuiniers. Volgens mijn waarnemingen veroorzaakt hij echter geen noemenswaardige schade aan hibiscus, malve en collega’s.

Vuurwants op fijne kervel
Een vuurwants geniet van de milde februarizon op de bladeren van de fijne kervel (Anthriscus caucalis).