Categorieën

Europees konijn

Het Europees konijn (Oryctolagus cuniculus) is niet alleen de wilde vorm van het tamme konijn, het wordt ook vaak aangetroffen in stedelijke gebieden. Bijvoorbeeld in parken en tuinen. Omdat hij diepe holen met lange tunnels graaft, is hij niet overal geliefd. Bovendien kan hij zich massaal voortplanten, vooral als hij gevoed wordt.

Maar de natuur heeft grenzen gesteld aan deze massale voortplanting. In de vorm van myxomatose.

Konijn met myxomatose
Konijn met myxomatose.

Nadat het in 2020 en 2021 bijna onmogelijk was om in mijn buurt niet over een konijn te struikelen, was in 2022 minder dan de helft* van de dieren levend te zien. Maar in plaats daarvan waren er veel dode exemplaren en enkele zichtbaar zieke exemplaren.

Zieke konijn
Ziek konijn tussen grote brandnetel (Urtica dioica, links) en kalkraket (Calepina irregularis, rechts).

Zolang je geen belangstelling voor ze toont, zijn wilde stadskonijnen niet schuw en worden ze niet gestoord door voorbijlopende mensen. Dit gedrag verandert wanneer zij zich geobserveerd voelen.

Trouwens, konijnen zijn geen familie van knaagdieren. De beste tijd om ze te observeren is in de vroege ochtenduren. In de zomer tussen 4.00 en 6.00 uur.

Konijn met gezwollen ogen
Als zijn ogen zo gezwollen zijn, zijn de overlevingskansen voor het zieke konijn gering. Het hier getoonde dier was apathisch.

* De daling die ik heb waargenomen kan andere oorzaken hebben, zoals controlemaatregelen.