Categorieën
Rups | Insecten

Noctua pronuba

Huismoeder, hooivlinder

huismoeder rups Noctua pronuba

De huismoeder of hooivlinder (Noctua pronuba) is een nachtvlinder uit de uilenfamilie (Noctuidae). De rupsen kunnen tot vijf centimeter lang worden en voeden zich met veel plantensoorten. De hier getoonde exemplaren werden gevonden in biologische porseleinkool uit de supermarkt, die een paar dagen in de groentelade van mijn koelkast had gelegen. Dit deerde de rupsen echter niet.

Noctua pronuba rups

Jonge rupsen zijn groenachtig van kleur, oudere bruinachtig. Omdat hun voornaamste bezigheid eten en poepen is, groeien ze snel.

Noctua pronuba Raupe kop van de rups

Nocturna pronuba heeft een groot verspreidingsgebied en komt voor in Afrika, Azië en Europa, maar ook in sommige regio’s van Noord-Amerika als een geïntroduceerde soort.

Ze koloniseren tuinen, parken, groentevelden en struikgewas.

huismoeder rups

De rupsen verzorgen

De rupsen van de huismoeder kunnen enkele dagen bewaard worden in een grote inmaakpot of in een afgedankte kiempot. Omdat ze veel uitwerpselen produceren, moeten de potten dagelijks worden schoongemaakt.

huismoeder rupsen met Chinese kool in een kiempotje

De rupsen worden echter niet vaak gezien. Ze verstoppen zich tussen de planten die ze eten. De groene rupsen zijn overdag actief, de bruine ’s avonds en ’s nachts.