Categorieën

Waarom onkruid geen onkruid mag zijn

Hoe belangrijk bijen zijn voor de productie van menselijk voedsel, deze kennis is midden in de samenleving gekomen. De vlijtige insecten worden beschermd tot het stuifmeel van hun pootjes valt.

Niet echt. Veel maatregelen, zoals bijvriendelijke planten voor de tuin of het balkon, komen alleen de honingbijen ten goede. Maar ze worden niet met uitsterven bedreigd omdat ze als landbouwdieren worden gehouden en gefokt.

Wesp op wede
Een wesp rustend in de bloeiwijze van wede.

Wespen en kevers zijn ook bestuivende insecten.

Ik zie deze maatregelen als een juist en belangrijk begin. Maar we mogen niet vergeten dat er nog veel meer insecten zijn die voedsel en een habitat nodig hebben. Wat ze niet meer vinden in onze vaak lege en designgerichte tuinen.

We verspillen water en minerale meststoffen aan flox*, groene gazons en andere sierplanten die buiten hun geboortestreek ecologisch waardeloos zijn. Insecten die hier leven kunnen zich niet met deze planten voeden. Toch verwachten we dat de kleine kruipers in het voorjaar onze fruitbomen en groenteplanten bestuiven.

Wilde bij op witlof
Een wilde bij bestuift de bloem van een cichorei.

In deze dode tuinen vinden bijen, hommels, kevers, vliegen en vlinders alleen in het voorjaar voedsel, als ze al voedsel vinden. Hun levensduur duurt echter langer dan van april tot juni. Ook hun larven moeten eten en zich verstoppen of overwinteren.

Als u zoete kersen en knapperige appels wilt oogsten, moet u deze insecten een habitat en voedsel bieden. Het hele jaar door.

Dit is waar het vervelende onkruid om de hoek komt kijken. Het zijn de voedselplanten van deze dieren, waarvan sommige zich specialiseren in slechts één soort plant en niet kunnen overleven zonder.

Wilde vaste planten zijn aangepast aan ons klimaat en vragen weinig verzorging. Bovendien bloeien sommige ervan in de winter, wat goed is voor wilde bijen, die al vliegen bij lage temperaturen van 2 tot 5 °C.

Zwavelgele bloemenkever op wilde peen
De zwavelgele bloemenkever (Cteniopus flavus) voedt zich met stuifmeel, hij komt voor op schermbloemigen, hier op een wilde peen.

Moed voor een gedeeltelijk onkruidvriendelijke tuin.

Veel tuiniers vinden het moeilijk om een beetje rommeligheid in de tuin te accepteren. Dat wil zeggen, dat planten hun eigen plek kiezen of zich daar vanzelf vestigen. Zij beschouwen hun tuinen als vitrines waar alles zijn plaats moet hebben.

Ik heb een tip voor hen: laat slechts een paar vierkante meter verwilderen; zelfs kleine onkruidhoekjes worden gemakkelijk geaccepteerd door insecten en andere dieren.

Overigens biedt onkruidvriendelijk tuinieren niet alleen voordelen voor de dierlijke bewoners van de tuin. In plaats van wieden en verticuteren kun je er je tijd comfortabel doorbrengen met lekker eten of een glas wijn.

* Ik heb niets tegen flox, die groeit ook in mijn tuin. Tussen paardenbloemen, witte klaver, wilde rucola

copulerende lieveheersbeestjes op de bloemknoppen van de salie
Paar copulerende lieveheersbeestjes op de bloemknoppen van de veldsalie.